Search This Blog

Saturday, March 3, 2012

Apakah sepatunya di perjuangkan Kerajaan Atau kalimah?

Allah janjikan bagi Khilafah JIka benar2 Beriman. Mksd ayat Quran.
Hari ini xde kerajaan sbb kita punya Iman yg rosak.
Jika satu org yakin klu aku x kerja bagaimana Allah akan berikan sy rezeki. maka bererti dia mngatakan Allah bergantung pada Makhluk(kerja) untuk beriakan Rezeki. Iman Kita rosak. Akidah Kita rosak. Sbb Inilah Allah tarik balik nIkmat yg Allah telah beripada kita.
Inilah maksud Ayat Quran Allah tidak akan Ubah nasib Satu Kaum. Tafsiran sebenar Ayat Itu Allah x akan tarik nikmat selagi ummat ini Buat perkara yg buat Allah murka dan Tarik nikmat yg telah diberikan. Begitulah berlaku pada ummat2 terdulu pada kita. Kaum Aad samud Lut semua mereka Punya macam2 nikmat tp Langgar perintah Allah lantas Allah hntar Azab.

Imam Hasan al-Bashri Rahimahullah menyatakan: “Ketahuilah kezaliman penguasa adalah kemurkaan dari kemurkaan Allah. Kemurkaan Allah tidaklah dihadapi dengan pedang(emosi), akan tetapi dengan takwa(amalan), tolaklah dengan do’a, taubat dan menjauhkan dosa.” (Adab, al-Hasan al-Bashri hal. 119)

sepatunya bukan Kita menunding Jari sbb org inilah. kalau lah xde org Ini kalu lah bukan sbb dia. Ini semua percakapan yg xde Iman. Nabi sndri larag percakapan ini semua spatunya yg perlu di salahkan adalah diri sendiri Allah ajarakan Ummat ini dalam kisah nabi Adam a.s bila minta taubat Dia telah Doa sesungguhnya aku telah zalimi diri aku sendiri. Dia x salah kan Hawa a.s ataupun syatan yg mnghasutnya tapi salahkan diri. sepatunya kita salahkan diri kita dan cari sbb apa Allah x berikan Kerajaan pada kita dan Usaha bagaimana betulkan amal yg mnyebabkan Terjadinya demikian.

Sebab itu perlunya manusia yg bagun atas agama bahagiakan masa Dan buat dakwah. Ajak manusia kenal Allah. Kenalkan Allah pada manusia adalah tugas setiap nabi dan junjungan besar kita Muhammad s.a.w. bukan tujuan nabi untuk dirikan kerajaan jika demikan Allah x akan satupun nabi tmpa kerajaan. sedang Allah hntar Nabi Isa a.s yg mana Rumah pun x de. baju yg penuh dengan tmpalan.

Bila satu org yag jauh pada Allah dtg dekat pada Allah buat Allah suka jelas dalam Hadith. Usaha pertama Betulkan yakin kita Yakin yg benar Lailaha Illah. mahfum kalimah Itu selain dari Allah x boleh beri manfaat ataupun Mudarat tmpa ada Izin Allah. jika ada org yakin selain Allah juga berkuasa maka Akidahpun dah x betul. Jika akidah dah x betul bagaiaman nk dapat bantuan Allah?

Daripada Abu al-'Abbas, Abdullah ibn Abbas, r.anhuma beliau berkata Aku pernah duduk di belakang Nabi SAW pada suatu hari, lalu Baginda bersabda kepadaku: Wahai anak! Sesungguhnya aku mahu ajarkan engkau beberapa kalimah: Peliharalah Allah nescaya Allah akan memeliharamu. Peliharalah Allah nescaya engkau akan dapati Dia di hadapanmu. Apabila engkau meminta, maka pintalah dari Allah. Apabila engkau meminta pertolongan, maka mintalah pertolongan dengan Allah. Ketahuilah bahawa kalau umat ini berkumpul untuk memberikan sesuatu manfaat kepadamu, mereka tidak akan mampu memberikanmu manfaat kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah telah tentukan untukmu. Sekiranya mereka berkumpul untuk memudharatkan kamu dengan suatu mudharat, nescaya mereka tidak mampu memudharatkan kamu kecuali dengan suatu perkara yang memang Allah :telah tentukannya untukmu. Pena-pena telah diangkatkan dan lembaranlembaran telah kering (dakwatnya).
Hadis riwayat al-lmam al-Tirmizi. Beliau berkata: la adalah Hadis Hasan Sohih.

No comments:

Post a Comment